Saturday, September 8, 2012

Higistamine

Nii loomulik elu osa. Tahame seda või ei aga sellega tuleb toime tulla igapäevaselt. Kui igapäeva elus teame, mida oodata, siis päevadel mis tekitavad suuremat närvipinget ja tõstavad emotsioone lakke (näiteks pulmad, eksamid, kihlus) tuleks toimida teisiti ja valmistada end tõhusamalt ette. Koledad plekid riietel või tugev lõhn oma pulmas ei ole ilmselt just parim mälestus sellest päevast. Samuti võiks lisa kaitsele mõelda ka külalised, see päev ei ole närvesööv mitte ainult päevakangelastele, vaid ka paljudele teistele, kellele on usaldatud tähtsaid ülesandeid või kes on päevakandelastega emotsionaalselt tihedalt seotud (lähemad sõbrad ja pere). Suurenenud higistamist põhjustavad lihtsalt mitmed tugevad emotsioonid, mis on pulmadega enne, pärast ja nende ajal seotud. Mure ilma pärast, õigeks ajaks jõudmise pärast, kas kõik läheb plaani päraselt, tulevaste muutuste pärast elus jne. Seetõttu ei tohiks ka pulmas pruutpaari ülekoormata igasuguste probleemide ja soovidega, kui võimalik pöördu staffi poole, kes selleks päevaks on palgatud või mõne koordinaatori poole. See on pruutpaari kaunis päev ja sel päeval maksab nende sõna kõige rohkem.
Aga kui liigne higistamine ei ole seotud mõne tervise rikkega siis peaks abi saama mitmetest apteekides kättesaadaval olevatest abivahenditest. Mitmed abivahendid vajavad parimaks töötulemuseks pikemat kasutamise perioodi, nii et tuleks sellesse teemasse süveneda minimaalselt kuu enne tähtsat päeva. Kui soovid eriti kindlat tulemust võiks mõelda lisakaitsena kasutada ka lappe, mida saab kinnitada riiete sisse.

NB! Ja mitte ainult pruutpaaridele, aga eelkõige neile soovitaks korralikult välja puhata ja varakult magama minna enne seda suurt ja tähtsat päeva :)
Palju õnne teile!

Saturday, September 1, 2012

Rahvakalendrist

Eesti kombetalitusi pole uuritud väga kaua, kuid siiski on nendes säilinud kauge mineviku arusaamad ja tõekspidamised. 
Rahvapärase ajaarvamissüsteemi kujunemisel on mitmeid erinevaid käsitlusi. Päikesekalendri arvestuses on lähtutud Päikese asendust Maa suhtes. Aasta on sellel põhimõttel jaotatud neljaks ja pidepunktidena kasutatakse pööripäevasid. Kui talvine ja suvine pööripäev olid kindlalt paigal, siis kevadist ja sügist oli märksa keerulisem määratleda. Samuti lähtuti kuu erinevatest faasidest kartulite mahapanekul, juuste lõikuse ja muude toimetuste osas.
Samuti tundsid meie esivanemad hästi loodust ja elasid fenoloogilise kalendri järgi. Kalender pandi kokku tähelepanelikult loodust jälgides ja tarkusi põlvest põlve edasi andes. "Kui toomingas õitseb, tee lina" või "Kui maarjapäeva hommikul koit punab, kasvab suvel hea tatar". Paljud tarkused on tänapäeval säilinud meie igapäevaelus vanasõnadena. Kõik ebaaktuaalne kaob kalendrist ja vajub unustustehõlma. Mõned tähelepanukud olid tähtsad vaid lokaalselt ja ei laienenud teistele aladele. Kui 13. sajandil algas eestlaste ristiusustamine moondusid paljud tähtpäevade nimed kirikupärasemaks või kadusid üldse kalendrist. Siiski jäi tavakasutusse kuufaaside järgi elamine ja fenoloogiliste märkide jälgimine.
Noore ja kasvava kuu aega peetakse kasvu soodustavaks perioodiks, vana ja kahanevat kuud aga kasvu pidurdavaks ajaks. Nii, et kõik tegemised, millele soovid pikka iga tuleks sättida ikka noore ja kasvava kuu peale.
Jõulude paiku olnud populaarsed ennustusmängud. Jõululapäeva õhtul tuli loopida kinga. Seistes seljaga ukse poole tuli visata kinga üle õla ukse suunas, kui nina jäänud ukse poole saanud tüdrukud mehele ja poisid võtnud naise, kui kand jäänud ukse poole ei olnud sel aastal lootust. Tuleviku ennustamine oli suuresti ka lihtsalt meelelahutuslik tegevus. Valati tina, mis on ka tänapäeval hästi tuntud tegevus. Uuel aastal tuli tuppa astuda esimesena mehe, ka esimene külaline oli soovitatavalt meesterahvas, pidavat tooma head õnne. Vastlapäeval ennustati seajalakontidega meheleminekut. Asetanud kondid maha enda ette ja lastud koer tuppa, kelle kont esimesena ära näpati saanud esimesena mehele.Vastlapäev on üldse üks hea aeg toimetustega alustamiseks, kuna langeb alati noore kuu ajale.
Jaanilaupäev koos jaanipäevaga on tänaseni tuntud mitmete traditsioonide ja kommetega. Tehti mitmeid maagilisi menetlusi õnne ja edu saamiseks, jaaniööd peeti inede- ja nõidusteööks. Usuti, et sõnajalg sel ööd kuke kesköölaulu ajal õitseb. Kes selle õie kätte saab, saab endale väe kõike teha. Õit ennast raske kätte saada ja selleks pidi väga vapper olema, õit valvas terve põrgu täis kuradeid. Sel ööl võivad nõiad oma kunsti tarvitada piiramatult ja karistamatult. Keedeti kokku armujooke, usuti et puudele ja loomadele on antud õigus kõnelda ja püüti mõistatada, mida nad tuleviku kohta rääkida oskavad. Usuti ka, et salakoopad varandustega sel ööl nähtavaks saavad ja jaanitule põledes endast märku annavad. Sellise koopa üles leidjale andnud valvurid kõike, mida hing ihaldab.
Selleks päevaks on neiudel mitmeid vigureid, et tulevasest peigmehest rohkem teada saada. Ilmselt on kõige kuulsam pärjapunumine, mille kohta teatakse mitmeid variante rääkida. Tuleb korjata üheksat seltsi lilli, igast üheksa õit ja jaaniöösel tuleb ristteel neist pärg punuda. Kui pähe asetatakse valmis pärg ei tohi keegi enam kõnelda. Koju jõudes tuleb pärg panna pea alla ja magama jääda. Unes läheb tulevane peigmees pärga püüdma.

Saturday, August 4, 2012

Huvitavad leiud - mõned näited tortidest.

Mõned kreisipöörased näited magusakunstimaailmast. Mida ebatavalist on inimesed teinud oma suurel ja tähtsal päeval. Mitte kõik ei armasta traditsioonilist valget.




Rohkem ideid vahvateks tortideks leiab ilmselt siit
http://www.myweddingcakes.net/
http://best2ndweddingdressesg.blogspot.com/
http://bridesdream.info/wedding-cakes/the-best-of-rainbow-wedding-cake-ideas.html
http://www.piece-a-cake.com/
http://cheapuniquewedding.com/

Soovid pulmi nagu mitte kellelgi teisel?

Soovid üllatada end ja oma pulmakülalisi ennenägematu pidustusega? See on täitsa võimalik, kuid alguses võib ideid nappida. Oled õnnistatud kui mingid ideed juba olemas on. Kindlasti pole vaja karta uusi lähenemisi. Tegelikult pole oluline, kas otsid traditsioonilist või ebatraditsioonilist lähenemist oma sündmusele, alustada tuleb alati sellest mis on teie mõlema huvid, soovid, nägemused ja kindlasti mida te ei soovi oma pulmas näha.
Mõelge hoolega läbi kuidas teile meeldib vaba aega veeta kui olete koos ja kui olete eraldi. Mis on teie lemmikfilm, muusika, aastaaeg, kangelane, ajalooline figuur, milliseid raamatuid eelistate. See kõik aitab välja selgitada teie isiksust ja personaalsust. Kui see on klaar on juba kergem asuda nuputama pulma temaatika üle.
Maailm on suur ja lai ning ka pulmamaastikul on nähtud ja tehtud igasugu veidrusi ja ekstreemsusi alustades Adama ja Eva stiilist. Siin on mõned eriti ekstreemsed näited http://www.youtube.com/watch?v=BRCm9Qs1v6E millega inimesed on välja tulnud.
Vähe tagasihoidlikumad inimesed või need kes kardavad konservatiivsete külaliste pärast, kasutavad oma kreisipöörast ideed vaid teatud elementides kutsetes, kimbus, ruumi kaunistustes jne.

Armastad päikseloojangut? Eestis läheb päike suvisel ajal looja võrdlemisi hilja, seega kui päiseseloojang võiks olla sinu pulma teema tuleks mõelda kuupäev hoolega läbi. Teine võimalus on teha pulmad hilja, mis jätab peole võrdlemisi lühikese aja, üldse ära jätta või pidada pidu järgmisel päeval, mis nõuaks kõik suuremat organiseerimist. Kolmas võimalus on aga kasutada loojangu kauneid toone temaatikana kimbus, kleidis, kutsetel, ruumi kaunistustes, valguses, muusikas, toidus ja muus.

Võib muidugi minna ka kergemat teed ja laenata teistest maailma paikadest ideid. Kindlasti mäletavad külalised elu lõpuni kui teie pulm oli Havai stiilis, Idamaiste elementidega, Aafrika elementide ja muusikaga.

Mõnikord piisab vaid kohast, et anda õhtule teine hõng hotelli ballisaal vs talu hoov, restoran vs ööklubi, teater vs mõne hoone katus.
Ruumide kaunistuse ja valgusega annab palju ära teha ja luua hoopis teine atmosfäär, kui sellel kohal tavaliselt on. Kui peopaigal on mitu ruumi võib need kõik erinevalt kujundada peaasi, et neid seoks midagi.

Saturday, July 28, 2012

Kas sa oled abieluks valmis?

Et mitte seda blogi muuta ainult kuivaks ja tehniliseks, lisame siia väikese testi, mis peaks aitama sul välja nuputada, kas ikka oled abieluks valmis ja kuidas sa suhtud lähedusse.
Abielu - see on koostöö kahe inimese vahel, nii nagu kõikide teistegi koostöövormide puhul esineb ka siin tõuse ja mõõnu, mõned inimesed on koostöövõimelisemad kui teised, mõned meeskonnad edukamad kui teised.
Haara endale nüüd paber ja pliits ning hakkame testiga pihta.

1. Kas sulle meeldivad inimesed, kes oma tundeid väljendavad?
a) Jaa b)Mõnikord c) Ei

2. Kas sulle meeldivad ainult sellised inimesed, kellel on rohkelt informatsiooni, mida teistele jagada?
a) Ei b) Mõnikord c) Jaa

3. Kas sa valid oma sõpru selle järgi, et neile meeldib teha samu asju mis sullegi?
a) Mõnikord b) Jaa c) Ei

4. Kui su sõber räägib sulle mingist kurvast sündmusest (n pereliikme surmast, töökoha kaotusest) kas tunned end ebamugavalt ja püüad teemat vahetada?
a) Mitte kunagi b)Mõnikord c) Alati

5. Lähed kinno üliemotsionaalsete inimestega, kes tihti filmi vaadates mõne pisara poetavad, kas tunned end
häirituna ja keeldud järgmisel korral nendega kinno minemast?
a)Mitte kunagi b) Mõnikord c) Alati

6. Kui sa oled kellegagi esimest korda kohtingul ja veedad suurema osa õhtust vesteldes, kas pead seda siis
kõige tüütumaks õhtuks.
a)Ei b) Mõnikord c)Jaa

7. Kas sinu meelest on vestlus hea, kui valdavalt räägib teine isik?
a) Mõnikord b) Jaa c) Ei

8. Kas sa liituksid oma firma pesapallimeeskonnaga, sest see annab võimaluse kohtuda uute inimestega?
a) Jaa b) Mõnikord c) Ei

9. Kas sa tunned, et on vaja avaldada kõik oma eelmiste armulugude üksikasjad praegusele kallimale?
a) Mitte kunagi b) Mõnikord c) Alati

10. Soovid sa esimesel kohtingul mingit laadi füüsilist kontakti?
a) Jaa b) Olenevalt olukorrast c) Ei

11. On sul lihtne teiste ees lõõgastuda?
a) Jaa b) Mõnikord c) Ei

12. Kas sa arvad, et mees peaks olema alati see, kes naisterahva välja kutsub?
a) Alati b) Mõnikord c) Mitte kunagi

13. Kas ootamatu olukord (nii meeldiv kui ka ebameeldiv) paneb sind ebamugavalt tundma?
a) Harva b) Mitte kunagi c) Alati

14. Kas sa naudid tegutsemist koos teistega rohkem kui üksinda?
a) Jaa b) Mõnikord c) Ei

15. Kas sulle tundub, et see viis, kuidas inimesed omavahel argielus käituvad, ongi suhete puhul kõige määravam?
a)Jaa b)Mõnikord c)Ei

16. Kas sa liituksid oma firma keeglimeeskonnaga lihtsalt sellepärast, et suurendada oma võimalusi edutamiseks?
a) Mitte kunagi b) Võib-olla c) Alati

17. Kas sa käiksid kohtamisel kellegagi, kellel ei ole sinuga ühesugune maitse söögi ja kultuurisündmuste osas?
a) Ei b)Võib-olla c) Jaa

18. Kas sa tunned, et peaksid liituma oma kaastöötajatega nende nädalavahetuse koosviibimistel lihtsalt sellepärast, et nad sinust ei räägiks?
a) Ei b) Oleneb olukorrast c) Jaa

19. Kui oled oma kaaslasega esmakordselt lõbustuspargis ja tal läheb süda pahaks, kas oled siis vihane, kuna su õhtu on rikutud, ja jätad ta esimesel sobival võimalusel maha?
a) Mitte kunagi b) Tõenäoliselt c) Jaa

20. Kas sa oled seda tüüpi inimene, kellel on lähedaste sõprade ees saladusi?
a) Ei b) Oleneb olukorrast c) Jaa



Nüüd ei jää midagi muud üle kui tuleb punktid kokku lugeda. Iga A annab 3, B 2 ja C 1 punkti. Nüüd oled sa valmis teada saama millises seisus sa abielu suhtes oled.
Testis on kasutatud mõistet lähedus, mille all mõeldakse lähedust mitmel viisil, mitte ainult seksuaalsel.
50-60 punkti: Oled võimeline teiste inimestega väga lähedaseks saama ja ei karda seda ka välja näidata. Armunud olek on sulle loomulik ja meeldiv olek. Sa ei karda iseseisvuse kaotamist ega kõrvaletõrjumist.  Abielu on sulle kindlasti õige elamise viis.
36-49 punkti: Sul on natukene raske olla kellegagi lähedane, kuigi sa ootad, et saaksid kellegagi oma elu jagada. Sul on vaja suuremat enesekindlust suhete koha pealt, siis oled varsti valmis ka abieluks ja saad sellega hakkama, kuigi väikese hirmuvärinaga.
20-35 punkti: Ilmselt soovid sa oma ellu lähedast suhet, hirmutab mõte sellest sind enam. See tähendab vaid üht, tuleb teha endaga veel kõvasti tööd. Näiteks tuleb õppida teiste inimestega suhtlema, pärast seda võib kaaluda selle tähtsa sammu astumiseks.




Tuesday, July 17, 2012

Mida kinkida pulmadeks?

See on enamasti üks suur probleem ja peavalu. Kingitus peaks olema hinnaline ja väärtuslik, samas meeldejääv ja isiklik. Vaasid, triikraud, külmkapp... raha pulmareisiks? Kas see on liiga vanamoodne või ebasobiv?
Üldiselt on tänapäeval pulmas kinkide nimekiri, mille hulgast võid endale meelepärase välja valida, kui ideid või aega ei ole, selle üle pikemalt mõelda. Samas kui pruutpaar teab, mida neil vaja on, milleks kinkida midagi mida nad ei oota.
Ilmselt ei ole see ka saladus, et kõige rohkem soovitakse kingituseks saada ikka raha. Sellega seoses meenub üks kurb seik kunagisest ammusest pulmast, milles pruutpaarile ka suurem kogus raha sai külaliste poolt kingitud. Pulm ei olnud väga suur, ei olnud ka väike kuskil 80-100 külalist. Keegi tarkpeadest otsustas pruutpaarile kingitud raha tuuri panna. Ei räägi seda lugu selleks, et kedagi ära hirmutada või öelda, et ära kingi raha. Pulmadelt oodatakse ikka, et nad oleksid täiuse lähedased, aga see on sündmus nagu kõik teised ja juhtub igasuguseid asju ootamatuid, õnnelikke, naljakaid, õnnetuid, veidraid, ikka lõhutakse midagi ära ja kaotatakse midagi ära.
Mida siis aga kinkida? Kui plaanis on raha kinkida, siis võib seda teha loominguliselt, näiteks väikse kirstu täis (erinevaid) rahasid/münte või rahapuu, rulli keeratud ja lindiga kinni seotud rahatähed huvitavas purgis.
Huvitav kink on kindlasti ka meenemünt, need kes raha otseselt kinkida ei taha võiks mõelda mõne koolituse peale (tantsu, veini, toidu) või midagi elamust pakkuvat (sukeldumine, golfi algkursus,  kuumaõupalliga sõit, fotosessioon looduses pärast pulmi). Isiklik ja hinnaline on kindlasti ka maal, millel on kujutatud pruutpaari, eriti juhul kui see on ise tehtud. Võib-olla lapitekk, (kaltsu)vaip, heegeldatud laualina, siidsall need on üldiselt asjad, mida külalised ise valmistavad, et teistele rõõmu tuua. Viimasel ajal popiks muutunud kingituste hulgas on ka fotomeened, fotopaneelid.
Kõik sõltub muidugi aga kinkijate ja pruutpaari omavahelistest suhetest ja iseloomust.

Sunday, July 15, 2012

Miks inimesed abielluvad?

Erinevad statistikad ja uuringud toovad välja erinevaid põhjuseid, kuid üle poole pidi seda tegema siiski armastuse pärast. Teiseks väga suureks põhjuseks on vanus, kui 90ndate alguses oli keskmiseks vanuseks 24,5 siis nüüd on see nihkunud 27,5 peale. Me kõik tahame ju ikkagi veenduda, et just tema on SEE ÕIGE ja arutust annab vaid aeg. Veel suurteks põhjusteks on stereotüübid, traditsioonid, stabiilsus ja kuhugi ei kao nende põhjuste hulgast ka raha, ja rasedus.
Veel iseäralikke ja võib-olla isegi negatiivseid põhjuseid, mis inimesi ajendavad on: süü, üksindus, mäss, ühiskonna ootused, põgenemine, kaastunne.
On inimesi, kes iial ei koge seda imelist tunnet, mida pakub armumine, vähemalt nii nad väidavad. On inimesi, kes pettuvad ja ei soovi uut suhet alustada. Nii, et neil kellel on see KEEGI, kes on nii armas ja kallis, kes mõistab poolelt sõnalt ja kellest paremat maailmas ei ole, soovitame kindlasti kiiremas korras see persoon ära rõngastada. Mis rõngastatud, see ikka kindel ja oma. Peale selle pakub abielu veel stabiilsust, kindlust, tekitab head emotsiooni ja kindlasti pikendab ka eluiga :)